27. heinäkuuta 2015

Pihan ruusut


Pihasta löytyy muutamia (=liian vähän) ruusupensaita. Yläkuvan Valamonruusun juurivesa on peräisin miehen mummolasta ja sen kukinta meinasi vallan lipsahtaa kuvaajalta ohitse. Kuvaamatta jäivät tänä kesänä myös Juhannusruusun, Suviruusun, Morsionruusun sekä Red Nellyn kukinnat. Tämä kuva Juhannusmorsian ruususta on muutaman kesän takaa.
Meinasin myös niin ikään myöhästyä punalehtiruusun kuvaamisesta, mutta onneksi yhdessä pensaassa oli vielä muutama kukka jäljellä. Tämä ruusu leviää hyvin siementämällä ja on siirtynyt juurivesoinakin moneen uuteen osoitteeseen. 


Nämäkin kaksi kasvoivat pihassa tänne muuttaessamme. Ylimmäistä olen pitänyt Mustialanruusuna ja alempaa metsäruusuna, mutta voin olla ihan väärässäkin. Hihkaisethan jos sinulla on näistä enemmän tietoa.


Näiden lisäksi löytyy yksinkertaista kurttulehtiruusua punaisena ja valkoisena, sekä muutama anopilta saatu Hansa -ruusu. Pohjantähtikin kasvaa liian kuivassa kituen metsän puolellä. Olen myös nimilapun perusteella ostanut Moje Hammarbergin, mutta se ei jostain syystä ole koskaan kukkinut. Pinkin neilikkaruusun tilanne täytyy vielä tarkastaa, mutta ensi näkemältä näytti hävinneen kilpailijoilleen (töyhtöangervo sekä ruttojuuri).

Melkein kaikki pihan ruusut kasvavat hieman vaikeutetuissa olosuhteissa rikkojen ja muiden kasvien keskellä, mutta ruusujen kasvuolojen parantaminen ei mahdu tämän kesän suunnitelmiin. Tulevina kesinä osa ruusuista muuttaa paikkaa ja onhan täällä lääniä uusillekin ruusuille, kunhan eivät mitään hienohelmoja ole. Ruusut olisi mukava saada istutettua heti oikeille paikoille, ettei tarvitse sonnustautua siirtopuuhia varten haarniskaan.

Pidempään on ollut mielessä listata kaikki pihan kasvit ja aloitin listan tekemisen tänä iltana. Vaikka tuntui, ettei ruusuja montaa ole, niin löytyihän niitä varmuudella 14 kappaletta, mikä on puutarhahörhölle tietysti aika olematon lukema ja minulla on epäilys, että luku voi lähivuosina vain kasvaa.

Lopetellaan ehdottomaan suosikkiini, kirjoapteekkarinruusuun, mikä rentokasvuisena rötköttelee pölliportaiden viereisellä kivimuurilla ja kaipaa selvästi lisätukea. Täytyypä sellainen hänelle järjestää, että pääsee paremmin nauttimaan näistä kauniista kukista.

4 kommenttia:

 1. Oijoii! Juuri tilasin Pohjoisen ruusut -kirjan ja sitä äsken tuossa ekaa kertaa selasin, maailma on kyllä täynnä ihania ruusuja ja sinulla on niistä jo monia.. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä tutustua tuohon kirjaan. En ole ruusuihin vielä isommin haksahtanut ja niiden piikkisyyden takia en ole niitä vielä isommin pihassa suosinut. Toki ovat niin kauniita, että täytynee varmaan alkaa ruusutarhaa perustamaan, kun tuli vanhasta heinäpellosta yhtäkkiä puoli hehtaaria nurmikkoa lisää.

   Poista
 2. Tänään olis ollut multasormen alelaarissa kirjoapteekkarinruusu 7e, mutta vyöhykkeeksi oli laitettu 1-3, joten en uskaltanut routivalle neloselle ostaa. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma kirjoapteekkari on aika rento ja matala tapaus joten jos vain lunta riittää, niin se varmaan säilyy hyvin lumipeitteen suojissa. Luntahan täällä länsirannikolla on harvemmin tarjolla. Lisäksi tuo oma ruusuni kasvaa oikeastaan melkein varjossa huvimajan takana, eikä maatakaan sen alla ole kuin kymmeniä senttejä muurin päällä. Myös kevätahava pääsee hyvin puhaltamaan tuohon kohtaan eli aika vaatimattomissa oloissa tuo suostuu meillä kasvamaan.

   Poista

Blogi ilman kommentteja on kuin puutarha ilman puita. Kiitos kommentistasi ♥