31. maaliskuuta 2016

Puutarhahaaveita

Haaveilu on kivaa ja moni puutarhaihminen harrastaa sitäkin yhtä varmasti kuin nauttii käsiensä multaan upottamisesta. Haaveet kannattaa myös kirjata ylös, niin tietää tarkkaan mitä tulee tilanneeksi. Toiveistaan voi tehdä myös ns. aarrekartan.

Aarrekartta, ideakuvakollaasi tai toivelista kannattaa sijoittaa paikkaan mistä sitä tulee katsottua usein. Helpoimmin on varmaan toteutettavissa taustakuva tietokoneen ruudulle. Tai yhtä hyvin se voi tietenkin olla myös käynnistys/aloituskuva kännykkään.

Kirjailen omia puutarhaan liittyviä toiveita tähän blogipostaukseen ja toivottavasti ainakin osa niistä on jonain päivänä totta.

Kasvihuone


Kuva lainattu netistä täältä

Pihassamme on kyllä jo pieni kennomuovihuone, mutta haaveilen silti hieman rustiikkisemmasta lasihuoneesta, missä takaseinä olisi tiiltä (seinäkin on jo valmiina, jahka sen edestä purkaa 22 metrisen lahon navetan ensin pois). Lasejakin on jo kerättynä. Niin ja taustan tiiliseinään tuleva lavuaarikin on jo valmiina.

Tuonne laittaisin viiniköynnöksen ja tuolta olisi kulku seinän takana olevaan muodoltaan pyöreään risuverstaaseeni (vanha AIV-siilo). Siilon katto täytyy uusia ihan lähivuosina ja sen tilalle haaveilen ikkunatonta huvimajaa vai paviljonkiko se silloin on? Tiedetään, tiedetään, että huvimajankin olen jo saanut, mutta miksi haaskata hieno paikka pelkälle katolle kun yhtä hyvin siellä voisi olla kattoterassikin? Tai vaikka tähtitorni..

Kernaasti ottaisin tietenkin myös oikein ison kausikasvihuoneen, missä voisi kasvatella jo kenties jotain myytävääkin hieman suuremmassa mittapuussa.

Lampi


Pihalammesta olen haaveillut jo useamman vuoden ja pienten koekaivauksien jälkeen todennut, ettei sitä ilman kaivuria saa tehtyä. Tai tietenkin saa, mutta en tiedä valmistuisiko haaveideni lampi tässä elämässä. Lammen sijoituspaikalle taas ei saa helpolla isoa kaivuria vietyä, joten pieni pattitilannehan tämä nyt on, mutta lampihaave elää edelleen vahvana.

Lampi tulisi vanhalle, varjoisalle pellolle. Metsään sekä naapurin metsittyvään peltoon rajottuivaan pellon päähän, missä keväisin vesi on muutenkin lähes pinnassa. Kasvisiirtojakaan ei isommin tarvitse tehdä, vain raparperit ja muutama vadelma täytyy siirtää. Samalla voi harkita tarvitsemmeko todella 6 isoa raparperipuskaa. Tulevan lammen reunamilla kasvavan vanhan aronian ja pari erittäin ränsisynyttä mustaherukkaa voi uusia kokonaan ja toiseen paikkaan.

Tässä tökerö kuvankäsittely viime heinäkuussa otetun kuvan päälle. Lampi tulee siis tontin matalimpaan osaan, kuten kuvastakin näkyy. Tämä osa pihaa on tähän asti ollut esimerkiksi ruohonleikkuun osalta muutaman kerran kesässä -prioriteetillä. Vasemmassa reunassa oleva kivinen rinne on vielä luonnontilainen (lue: täynnä juolavehnää, vattua, tuomen- ja pihlajanvesaa jne) Taaempana rineessä kasvaa muutamia luumuja ja yksi omenapuu, näiden alusta on trimmattu pari kertaa kesässä. Ojan ja siis tulevan lammen reunaan siirsin kokeeksi kriikunan vesoja.


Lammesta tulisi savipohjainen, koska savea on riittämiin. Vesi lampeen tulisi toivottavasti läheiseltä suolta. Toivon, että mikäli lampi olisi riittävän iso ja syvä, niin siellä riittäisi kesälläkin vettä. Harmillisesti lampi tulee talosta ja autotallista katsoen niin etäälle, että katoille satavia sadevesiä sinne ei taida saada ohjattua.

Lammessa ei ole tarkoitus uida, kuin sammakoiden ja vesikirppujen. Ilmeeltään lampi olisi mahdollisimman luonnollinen ja muodoltaan jotakuinkin kuorellisen maapähkinän mallinen. Yritin etsiä netistä lampikuvia, mutta tähän hätään en löytänyt kuin muutaman sopivan kuvan. Esimerkiksi tämän kuvan Ylen sivuilta Anjan puiston lammesta, missä on tunnelmaa mitä haluan.


Ei kivireunoja, koska keskellä savista peltoa sellaisia harvemmin luonnossakaan on, mutta jokin jättimurikka lammessa voisi olla. Vaikka laiturin pidikkeeksi tai lintujen taukopaikaksi. Lampeen haluaisin kasvamaan lumpeita ja muitakin vesikasveja. Reunoille tietenkin keltakurjenmiekkaa, kirjosorsimoa, rantakukkaa ja rentukkaa nyt ainakin. Tähän tyyliin vaikka:


Pellolla kulkevat nytkin ojat, mitä pitkin mahdollinen tulvavesi ohjataa lammikosta pois. Eli pieni patokin siis tarvitaan vettä pidättämään.

Tässäpä pari isointa haavetta, pieniä onkin sitten paljon enemmän ja ne tahtovat tulla ja mennä eikä puolikaan muista ellei niitä kirjoita ylös. Haaveilla voi tietysti myös lämpimästä kesästä, mikä tänä vuonna tulee aikaisin eikä sisällä lainkaan hallaöitä. Lämpöä odotellessa jatkan taimikasvatusta ja pihan kevätsiivousta. Risukin vääntyy tilausten mukaan opiskelujen ohella.

1 kommentti:

  1. Joo se on ihan selvästi kevät, kun tuollaisia haaveita alkaa esiintyä! ;) Tuollaisen kasvihuoneen kun saiskin.. voih!! Ja lampi jos tulisi, niin olisi juuri tuollainen luonnollinen painauma nurmireunoilla, ihana olisi päästä istuttelemaan kosteikkokasvejakin jonnekin.

    VastaaPoista

Blogi ilman kommentteja on kuin puutarha ilman puita. Kiitos kommentistasi ♥