30. maaliskuuta 2018

Pääsiäisistutus soppakulhoon


Vaikka kylmät yöt eivät vielä salli kukkien laittoa kasvihuoneeseen, en voinut vastustaa kiusausta pieneen fiilistelyyn pääsiäisistutusta tehdessäni. Kiikutin kasvihuoneeseen kiirastorstain iltana hieman kukkia ja pääsiäisrekvisiittaa. 

Ajatuksena oli tehdä istutus vanhaan soppakulhoon keltaisesta hyasintista, sinisistä helmililjoista ja pikkunarsisseista höystettynä jollain vaaleanpunaisella. Viimeksi kerroinkin miten kevätistutuksia varten syksyllä kellariin laittamani fritillariat ja helmililjat sekä tulppaanit hävisivät parempiin suihin, joten nyt mennään ostokukkasilla itse kasvatettujen sijaan.
Aluksi lisäsin kulhon pohjalle hieman multaa ja irroittelin varovasti helmililjan ja hyasintin sipulit toisistaan. Astiani on niin pieni, että siihen riitti yksi hyasintti. Helmilijat olisivat saaneet olla hieman matalampia, mutta näillä mentiin.


Sommittelin kasvien paikat ja lisäsin aukkopaikkoihin pikkunarsissia. Varmistin sipulien paikallaan pysymisen painamalla ne tukevasti multaa vasten ja lisäsin sivuille lisää multaa sipuleita tukemaan.


Multapinnan peitin vanhan tuolin uudistuksessa talteen ottamallani puukuidulla.


Halusin istutukseen lisäksi jotain vaaleanpunaista ja valkoista leikkokukkaa. Mielessäni olivat jaloleinikit, oksaneilikat tai kerratut tulppaanit.. mutta lähdin kauppareissulle niin myöhään, että kukkakaupat olivat jo kiinni ja oli tyydyttävä paikallisen kukkakauppiaan huoltoasemalla myytäviin yksinkertaisiin tulppaaneihin. Olivat sentään tuoreita ja vedessä, toisin kuin ruokakaupassa myytävät kuivat ja valmiiksi nahistuneet tulppaanit.


Leikkokukkia varten työnsin multaan muovisia vesisuppiloita. Suppiloita voit ostaa kukkakaupasta. Onneksi löysin näitä kätköistäni, sillä varasuunnitelmassani olin jo varautunut pätkimään jemmaamiani kardemummaputkiloita. 

Työnsin suppilot tukevasti multaan mahdollisimman syvälle ja yritin kätkeä niitä tuon puulastun sekaan.

Täytin suppilot puhtaalla vedellä ja leikkasin hyvin vetytettyihin leikkokukkiin uudet imupinnat veitsellä. Asettelin leikkokukat ja lehdet suppiloihin. 


Halusin tähän vielä lisää väriä ja lisäsin kukkakedolleni muutama jo vuosia sitten krakeloidun muovimunan ja höyheniä. Kannattaa lisätä vain sellaisia koristeita, mitkä kestävät kastelua.

Puhalsin pöydän puhtaaksi (ihanan kätevää) ja otin kameran esiin..


Hyvää pitkäperjantai-illan jatkoa. Minä lähden nyt hakemaan nämä kukat sisätiloihin turvaan. Unohdin ne jo kahdesti ruukuissaan kuistille, missä oli vähintään 4 astetta pakkasta, mutta vielä ovat kuosissaan. Aiemmin tehdyn esikkoistuksen esikot eivät ole moksiskaan, mutta lankaköynnös ei tykännyt jäätymisestä. Sama jäätyminen tapahtui myös näille hyasinteille ja helmililjoille. En tiedä pelastiko ne se, että aamulla päivän lämmettyä lämpötila nousi hitaasti takaisin plussalle, enkä tuonut niitä pikavauhti jäisinä kahdenkympin lämpöön.


Näkyy taas tulevan kymmenen asteen pakkanen yöksi, joten koukkaampa lisää takkapuitakin liiteristä. Lisää kuvia kasvihuonefiilistelystä on luvassa, jahka ehdin niitä käsittelemään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogi ilman kommentteja on kuin puutarha ilman puita. Kiitos kommentistasi ♥