5. maaliskuuta 2018

Tomaattihaaveita

Tulevan kauden hyötykasvien viljelysuunnitelma elää ja muotoutuu päässäni pikku hiljaa ja kirjaan asioita muistiin tännekin.

Piskuiseeen kasvihuoneeseeni tulee tänä vuonna tomaatteja, pensaspapuja, basilikaa ja persiljaa. Yritin katsella vanhoja valokuvia taimimäärän laskemiseksi, josko tänä vuonna en kasvattaisi kovin montaa ylimääräistä. Säästyy sekin tila jollekin muulle kasville. Toki olen aina kasvattanut muutaman taimen myös äidille ja isälle.


Tomaatteja ja kurkkuja olen tähän asti kasvattanut sekä 10 litran ämpäreissä että laastipaljuissa. Laastipaljut siirtyvät nyt kukkalaatikoiksi, koska niiden muovimateriaalia ei ole tarkoitettu elintarvikekäyttöön ja niistä voi liueta multaan ties mitä haitallista. Paljujen tilalle kasvihuoneen peräosaan täytyy rakentaa laudasta pieni laari, minkä vuoraan telttapatjalla ja muovilla. Kasvihuoneeni on kallion päällä, joten alaspäin ei pääse, mutta yritän pärjätä 30-40cm korkuisella laarilla. Aion mahduttaa kasvihuoneeseen 16 (laariin 6 kpl ja sivuseinille 5 kpl) runkotomaattia eli tulevat olemaan tiheämmässä kuin ohjeet sanovat. Laariin aion myös mahduttaa persiljaa ja samettikukkaa, kenties jopa pensaspapua.


Tomaatit olen yleensä voinut siirtää tuonne vasta kesäkuun puolella, mutta silloin ensimmäisiä maistiaisia onkin sitten saanut odotella elokuuhun, joten tähtään tänä vuonna toukokuun puoliväliin ja toivon lämmintä alkukesää. Toukokuinen siirto vaatii kyllä jonkinlaisen lämmönlähteen hankkimista ja harkinnassa on pieni valopetrolilämmitin. Mieli tekisi kokeilla myös tätä Blumatin kastelujärjestelmää, josko voisi olla joskus pari päivää kesälomareissussakin sukulaisia rasittamatta. Jos sinulle on näistä jotain kokemuksia, niin mielelläni kuulisin niistä.

Tänä vuonna lajikkeita on 7, joista nuo neljä ylimmäistä ovat minulle uusia ja maistamattomia. Kolme alinta ovat jo tuttuja ja hyväksi havaittuja. Eniten uusista kiinnostaa Hundreds & Thousands, minkä kuvauksessa luvataan sen tuottavan satoja, jopa tuhansia pikkutomaatteja. Aika paljon luvattu, jään mielenkiinnolla odottamaan. Aion kasvattaa sitä amppelissa tai isossa ruukussa korokkeen päällä.

Tomaattilajikkeet 2018:
 • Härän Sydän, pihvi
 • Ruthje
 • Yellow Submarine, coctail
 • Hundreds & Thousands, pikkutomaatti
 • Gardener's Delight, kirsikka
 • Sungold, kirsikka
 • Chocolate Cherry, tumma kirsikka
Tällaisia haaveiluja maaliskuun ensimmäisenä maanantaina. Täytynee siis aloittaa kasvulautan virittely ja hakea vajasta taimiruukut pesuun. Osa siemenistä kun on kuitenkin aika hintavia (Sungold 8 siementä maksoi 4,95e) ja säilyttää itävyytensä vuosia, niin on turha laittaa ylimääräisiä itämään. Ja jos jossain vaiheessa tarvitsee lisää taimia, niin varkaistahan niitä saa nopeasti lisää. Mukavaa viikkoa!

2 kommenttia:

 1. Ihania tomaatti haaveita ❤ Mukavaa uutta viikkoa Sinulle ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hilu ❤ Haaveitahan olisi vaikka kuinka paljon, mutta tuohon kasvihuoneeseen ei oikein enempää mahdu :)

   Poista

Blogi ilman kommentteja on kuin puutarha ilman puita. Kiitos kommentistasi ♥