9. marraskuuta 2017

Pelargonejani osa 2


Marraskuun harmaudessa on mukava katsella kesäkuvia. Pääasiassa viime kesänä tuli kuvailtua kännykällä, missä ei ole kovin hyvä kamera. Ulkokuvat vielä jotenkin onnistuvat, mutta sisäkuvista tahtoo tulla mössöä. Omppuluuria suosittelevat, mutta minunlaiseni rähmäkäpälän ei kannata paria sataa enempää luuriin sijoittaa, kun tavarat tahtovat tippua joskus itsestään käsistä ;)

Yläkuvassa on edellisessä pelargonipostauksessa kuvailemani pelargonit kesäkuvassa kodinhoitohuoneen tuplattomalla ikkunalla. Vasemmalta lukien ovat Selma från Misterhult, Boniface Butterfly, Black Velvet, First Yellow (mitä ei enää valitettavasti ole) ja Mrs. Pollock.


Kuukkeloin ja vertailin kuvia ja ihmettelemäni Porin toisilta Pelargonipäiviltä ostamani Selma on siis mitä ilmeisemmin koko nimeltään Selma från Misterhult. Olisi kyllä kiva jos taimikasvattajat jaksaivat kirjoittaa lappuihin koko nimen, eikä vain osaa siitä. Varsinkin kun on olemassa toinenkin Selma niminen pelargoni.

Edellisessä postauksessa lupasin myös kuvan kooltaan piskuisen munankuoripelargoni Avenida Mosaic Purplen kukista. Etsin tästäkin hieman lisätietoa ja tämä näyttäisi tulleen markkinoille vuonna 2003 (Fischer) ja on lajikekuvauksenkin mukaan kompakti pelargoni. On myös self clearing eli ts kukkien terälehdet tippuvat itsestään, mistä en oikein tiedä onko se hyvä vai huono asia. Mieluummin ehkä naksauttelen kukkavarret itse lakastuneina irti kuin keräilen terälehtiä pöytätasolta, mutta kaipa näille kaunokaisille pienen roskastamisenkin suo.


Tämä kirjavalehtinen on ostettu Kokemäeltä koulun myymälästä ja lajike on mitä todennäköisimmin Bollnäs.


Pelargoneja minulla on toki ennenkin ollut, mutta lähinnä vain keväällä puutarhamyymälästä ostettuja nimettömiä ihanuuksia, mitä olen suhteellisen huonolla prosentilla saanut talvetettua joko kellarissa tai keittiön ikkunalla. Mutta kun tuli autoiltua pari vuotta Porista Kokemäelle puutarhakouluun intohimoisen pelargoniharrastajan kanssa, niin kai tästä innostuksesta ainakin osaltaan voin Aulia "syyttää" ;)

Kokemäeltä on tämäkin peräisin myös tämä leiskuvanpunainen Fireworks Scarlet.


Prisman kesäpihan "erikoispelargonien" poistokorista löysin syksyllä kolme kiinnostavaa, joista yhden olen ainakin tunnistavinani lehtien ja kukkien perusteella Emma från Bengtsboksi (ei ao kuvassa), mutta mitähän nämä kaksi muuta kuvassa näkyvää voisivat olla? Tulinkohan ostaneeksi Bornholmista tuplan (tuo oikeanpuoleinen), kun kukissa on kovasti samaa näköä ja lehdessä olen havaitsevani hentoa kuviota. En valitettavasti huomannut tehdä vertailua tämän pinkin ja Selma från Misterhultin kanssa, että ovatko nämäkin samat. Mielestäni tämän pinkki on kyllä vielä voimakkaampi kuin tuon Selman.


Vasemmanpuoleinen on kunnon pinkki, hieman ruusunnuppumainen kukinnoltaan, mutta ei kuitenkaan niin tiivis. Selvitystyö näiden suhteen jatkuu. Olisi kyllä kiva, jos myyjille edes kerrottaisiin mitä lajikkeita myyntiin tulee, jos ei niitä sen ihmeemmin ole laputettu. Pääsisi edes vähän haarukoimaan lajikkeita.


Huvimajan pelargonit viettävät talvea nyt autotallin ikkunalla. Kävin eilen antamassa näille luraukset merilevävettä ja karistelemassa kuivuneet lehdet ja nuput pois. Näitä en leikkaa, kuin vasta keväällä pistokkaiksi, koska mahtuvat tuohon hyllyjen väliin ihan hyvin. Hieman ovat kärsineen näköisiä, mutta toivottavasti jaksavat sinnitellä kevääseen. Ikkunatkin voisi näemmä käydä pesemässä, niin tulisi se vähäkin valo paremmin perille.


Vasemmalta lähtien hyllyllä majailevat: Bollnäs, Tango 'Velvet Red', Emma från Bengtsbo?, joku nimetön, toinen Bollnäs, joku englantilainen roskispelastus, pinkki tuntematon ja Fireworks Scarlet.

Kellarissakin kävin tänään kurkistamassa tilanteen ja siellä oltiin vielä kovin vihreitä. Niin pelargonit, kuin myös syyssyrikkä kuin jättiverbenakin. Eivät olleet vielä yhtään kellastuttaneet lehtiään. Liekö kellarissa liian lämmintä? Pimeä siellä kyllä on. Lämpötilaan onkin sitten hieman vaikeampi vaikuttaa, kun kyseessä on talon alla oleva pikkuinen koppero.

Mukavia säitä on kyllä lämpötilojen suhteen pidellyt, kun lasikuistilla majailevat tuoksupelargonit ovat kahta pakkasyötä lukuunottamatta voineet olla siellä. Keskellä oleva Dr.Westerlund on kovin hentoinen hujoppi, kun se jäi keväällä leikkaamatta ja laittamatta uusiin multiin. En uskaltanut leikata, kun se meni niin huonoon kuntoon viime talven aikana. Yhden ison tuoksupelargonin (Attair de Rose) menin viime syksynä kynimään, kun alkoi ärsyttämään sen metrinen roikkuva kasvusto ja sille kävikin sitten erittäin huonosti. Nyt ei kynitä, ellei suorastaan kaatuilemaan aleta. Keväällä sitten vasta. Ja tästä on onneksi ainakin yksi pistokas varalla.


Tohtorin oikealla puolella on kaiketi Robert's Lemon Rose ja vasemmalla puolella Kokemäen koululta ostettu appelsiinin tuoksuinen tuoksupelargoni, minkä nimi voisi olla Orange Fizz. Selvinnee kun  tuo joskus kukkii. Nämä ovat majailleet tässä lasikuistilla koko kesän, mutta valoa tässä on isoista ikkunoista huolimatta kesälläkin aika rajallisesti, sillä kuisti on kohti luodetta ja aurinko paistaa puiden takaa 11-12 asti.

Nyt pelargoneiden parista ihan muihin puuhiin. Eilen jo hieman aloittelin ja kärräsin huvimajan pöydälle havuja, sammalta sun muuta. Josko tänään saisi jo jotain tehtyäkin? Eilen oli näin upea auringonvalo ja nyt on niin pimeää, että valot on pakko laittaa päälle.

3 kommenttia:

 1. Oi mitä ihanuuksia! Nyt minullekin selvisi minkä pelargonin ostin viime kesänä, myyjä muisti nimessä olevan mosaic ja samanlainen se näyttää olevan kuin sinullakin. Oikein harmittaa kun ei keväisin ehdi käymään ollenkaan Kokemäen koululla, opiskelin siellä myös puutarhuriksi. Sieltähän löytyy paljon erilaisia pelargoneja, ensi keväänä on pakko viimeistään poiketa!

  VastaaPoista
 2. Hyvä jos sait vinkkiä, tuon Mosaicin ostin mielestäni Terrasta. On tietysti hieman arpapeliä ottaa nimetön pistokas nimetyltä alustalta, jos joku on sattunut pistokkaita vaihtelemaan. Yritän aina napata kännyyn kuvan muistoksi.

  Kokemäellä oli tosiaan viime keväänä muutama erikoisempikin pelargoni kasvatuksessa. Aiemmin on ollut vain ns. taviksia. Olisi kyllä kiva jos pääsisi käymään tulevinakin keväinä siellä moikkaamassa ja ostoksilla. Mitä vuosikurssia sinä olet?

  VastaaPoista
 3. Mun Orange Fizz ei ole kukkinut oston jälkeen ja ollut ainakin pari vuotta. Täytyisi varmaan jaksaa lannoitetta enemmän käyttää. Laiska puutarhuri.

  VastaaPoista

Blogi ilman kommentteja on kuin puutarha ilman puita. Kiitos kommentistasi ♥