27. maaliskuuta 2017

Kylvömuistiinpanoja sun muita


Olipahan lenssu! Se pakotti muutamaksi päiväksi huilaamaan ja katselemaan keväistä auringonpaistetta vain sängystä käsin. Puutarhalehdet ja Youtubeen lisätyt vanhat ja uudet Gardeners' Worldit tekivät huilaamisesta onneksi hitusen mukavempaa.


Kokeilen ensimmäistä kertaa jättiverbenaa. Kylvin siemenet 11.3. ja ilokseni ensimmäiset itivät jo 19.3. Kovin hentoisia kyllä ovat. Otin tuosta kuitenkin kokeeksi kaksi alkua erilleen omiin potteihinsa ja laitoin viileämpään.

Samettikukkia kylvin 19.3. viittä erilaista, kolmea ryhmäsamettikukkaa (Petite Yellow, Orange Flame sekä nätistä viime vuotisesta ostoksesta kerättyä) ja kahta kääpiösamettikukkaa (Signet Lemon sekä oranssista ostetusta rohtosamettikukasta kerättyä siementä.


Odotan mielenkiinnolla minkälaisia kukkia tulee noihin itse kerätyistä siemenistä kylvettyihin, kun emokasvien lähistöllä on todellakin ollut monenmoista samettikukkaa.


Käytän samettikukkia erityisesti kasvihuoneessa sekä koristeena että tuholaiskarkoitteena. Aiempiin vuosiin verraten ne myös kukkivat viime kesänä aiempaa paremmin, kun saivat enemmän valoa lasin kuin kennon läpi.


Samaan aikaan kylvin myös sitruunaväriminttua, mikä on myös ihan uusi tuttavuus minulle ja täysin siemenpussin kuvan perusteella ostettu. Kylvin myös hieman härmesalviaa, reunuspäivänkakkaraa sekä kesäleimua. Kesäleimua en ole ennen kokeillut.


Kokeilen taas kerran myös ristikkiä, mikä ei ole meillä kallion kivikossa koskaan selvinnyt talven yli. Tämähän suorastaan yllätti, paitsi itävyydellään niin myös itämisnopeudellaan. Olin laittanut tuon kodinhoitohuoneeseen muovin alle 19. päivä ja jonain flunssapäivänä muovin alle kurkatessani yllätyin kun purkissa oli jo useamman sentin korkuinen kelmeä viidakko. Siirsin kylvöksen äkkiä valoon, mutta todella honteloita nuo nyt ovat. Saas nähdä tuleeko noista mitään. Siemeniä jäi onneksi vielä reilusti.


Tuoksuherneitäkin laitoin (ja unohdin) flunssaviikolla ensin veteen likoamaan ja sen jälkeen kostean talouspaperin väliin. Multaan pääsivät vain ne, missä näkyi heräämistä, muut jäivät vielä odottelemaan talouspaperimyttyyn pienen kuorimanipulaation jälkeen.
Istutin myös muutaman pelargonin. Helmikuun lopulla (26.2.) pistin Dr. Westerlundista 2 pistokasta ja Mårbackasta 6 pistokasta Jiffyn turvepotteihin. Westerlund oli tuolloin suht hyväkuntoinen ja sen molemmat pistokkaat juurtuivat. Huonokuntoisen ja resuisen Mårbackan pistokkaista taas varmuudella vain yksi juurtui. Emollekin kävi melko huonosti, kun menin sen hölmöyksissäni saksimaan "puuvarteen" saakka. Onneksi alimmaisesta haarasta kasvaa nyt pari uutta versoa, mistä aion myöhemmin juurruttaa lisää pistokkaita.


Westerlundista on ollut koko ajan useampi pistokas myös vedessä, mutta yhdessäkään ei näy minkäänlaista juurenalkua tai edes kallusta. Olen huomannut saman aiemminkin, ei juurru ei, korkeintaan lopulta mätänee. Laitoin nyt myös alakuulla pistokkaan veteen, josko se olisi nopeampi kuin aiemmat kenties yläkuulla otetut? Jää nähtäväksi.

Tämä Avenida Mosaic Purplen pistokas -ihanuus tarttui matkaan jo aiemmin Terrasta ja tämän kukintaa odottelen jännityksellä. Kuvissa ainakin on mahdottoman nätti.


Alkuviikkoon tuli muutamien sattumusten vuoksi pari toipumispäivää lisää ja nyt voisikin taas huilata hetken ja katsoa viimeisimmän Gardeners' Worldin jakson. Katso sinäkin ja osallistu myös arvontaan 


2 kommenttia:

  1. Sinulla onkin jo hyvässä vauhdissa kylvökset flunssasta huolimatta. Toivottavasti saat pelakat juurtumaan. Westerlundissa on sitten ihana tuoksu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä täällä tosiaan vauhdissa ollaan ja kohta ollaan lirissä, kun taimien pitäisi koulittunakin mahtua johonkin (valoisaan paikkaan). Koko ajan on kuitenkin mielessä, että minkähän sitä on unohtanut kylvää. Joskus tulee noita siemenpusseja jemmattua eri takkien taskuihin ja hyllynreunoille ;)

      Poista

Blogi ilman kommentteja on kuin puutarha ilman puita. Kiitos kommentistasi ♥