12. maaliskuuta 2017

Mangonkasvatusta

Näin kevättalvella, kun silmät halajavat mitä tahansa vihreää ja sormet pääsyä multaan, tulee aloitettua monenlaisia projekteja. Joskus jopa ihan järjettömiä.


Vertaistuki helpottaa, ja toisaalta kyllä myös pahentaa oireita. Somessa ei voi välttyä vaikutteilta ja pakko minunkin oli lopulta käydä mango-ostoksilla. Tykkään mangon mausta kyllä muutenkin, mutta toki olisin voinut ilmankin olla, mutku...


Mangon hedelmälihan keskellä oleva siemenhän löytyy vasta sen limaisenkarvaisen suojakuoren sisältä. Helpoimmin siihen pääsee käsiksi rapsuttamalla kuorta ensin vaikka veitsellä sen verran, että kuori alkaa pysyä näpeissä tai talouspaperin sisällä. Sitten voiveitsellä tai muulla käteen sopivasti osuvalla välineellä väännetään kuori auki. Ellei kuori suostu aukeamaan, voi hommaa avittaa leikkaamalla saksilla kuoren reunasta sen verran, että saa veitsenkärjen ujutettua väliin.


Seuraavaksi siemen pääsi kostutetun talouspaperin sisään ja pussiin. Puhalsin pussiin ilmaa ja suljin sen. Pussi majailin keittiön lämpimässä nurkassa (noin 26 astetta). Kurkistelin pussiin aika ajoin ja istutin siemenen mullan pintaan lappeelleen, kun juuri oli tullut kunnolla näkyviin (=muutaman sentin mittainen).


Mangopurkin päällä on ollut väljästi aseteltu muovipussi, ja olen sumutellut pussiin vettä silloin tällöin. Pikkuhiljaa suurennan pussin aukkoa, että mango tottuu normaaliin huoneilmaan.

Pihapuutahan tästä ei tietenkään Suomeen saa, mutta mielenkiinnosta katselen minkälaiseksi kasvi kehittyy ja kuinka kauan se mahtuu sisällä kasvamaan. Onneksi meillä on suht korkeat huoneet 😉

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogi ilman kommentteja on kuin puutarha ilman puita. Kiitos kommentistasi ♥