6. huhtikuuta 2018

Taimikasvatusta


Taimet ovat vallanneet keittiön ikkunan edustat, apupöydän ja pakastimen päälisen. Lautalta tomaatit siirtyivät pieniin ruukkuihin, mitkä täytin täyteen vasta kun taimet tekivät ensimmäiset kunnon kasvulehdet. Neliskulmaiset ruukut olisivat olleet parempia, mutta kun ne olivat pihan perällä pesemättöminä ja oli pakkastakin..

Osan basilikantaimista, olen jakanut kahteen osaan nähdäkseni omin silmin, miten erilainen valo vaikuttaa.


Kodinhoitohuoneen täyspimeässä kulmassa on Ikean pieni "kasvihuone", minkä päällä on Clas Ohlsonin kasvilamppu. Alla on pienilehtistä ja punalehtistä basilikaa. Arvaat varmaan kummat, vasemman- vai oikeanpuoleiset, ovat olleet kasvivalon alla ja kummat ovat kurkotelleet valoa kohti keittiön ikkunalla?Vasemman puoleiset kasvit ovat kasvaneet koko ajan kasvivalon alla (16h/vrk) ja oikeanpuoleiset ovat ollet keittiön ikkunalla luonnonvalossa. Olen aika yllättynyt eroista. Luulisi ikkunan välittömässä läheisyydessä olevan riittävästi ja oikeanlaista valoa, varsinkin kun viime viikot ovat olleet aurinkoisia. Toki suoraa auringonpaistetta noista ikkunoista tulee vain muutamia tunteja päivässä ja ikkunan edessä kasvaa vielä iso mänty. Eikä unohtaa sovi pesemättömien ikkunoiden pölyisyyttäkin, mikä varmaan blokkaa osan valosta pois. 

Vasemmanpuoleisissa taimissa nivelvälit ovat lyhyemmät ja taimet ovat tuuheamman näköisiä. Punalehtisissä näkyy myös selvä väriero. Oletettavasti nämä erot tasoittuvat, kun kasvit aikanaan pääsevät kasvihuoneeseen ja saan nämä latvottua seuraavan lehtiparin jälkeen.


Purjo (Autumn Giant) näyttää nyt lähinnä epäonnistuneelta pääsiäisruoholta. En ole kunnon purjoja muutenkaan osannut vielä viljellä, mutta en lannistu kerrasta, vaan yritän uudelleen. Tällä kertaa laitan purjot tuhdimpaan, kompostilla parannettuun maahan. Viimeksi tyrkkäsin taimet lopulta kasvuturvesäkkiin tekemiini viiltoihin ja kun säkki oli aivan liian varjoisassa paikassa kasvihuoneen takana, ei ole ihme että sain todella ohuita purjoja ;) 

Nämä kylvin 7.3. ja itäminen tapahtui muutamassa päivässä. 4.4. trimmasin latvat, eli poistin saksilla noin yhden kolmasosan kasvusta. Samalla siirsin nämä kuistille pystyttämääni kasvihyllyyn tai -telttaan. Aion koulia nämä myöhemmin erilleen vessapaperirulliin ja samalla napsaisen taas latvasta kolmanneksen pois. Ja juuristakin, mikäli ovat kovin pitkiä.


Vanhan, hieman rikkinäisen hyllyn tilalle löytyi Kankaanpään Hamsterissta näin näppärä taimikasvatushylly. Hintakaan ei päätä huimannut, en muista tarkasti, mutta alle kaksikymppiä tämä joka tapauksessa maksoi. Tämä on vanhaa hyllyä syvempi ja korkeampi ja hyllyjen alla olevan keskituen ansiosta myös paljon tukevampi.


Kasasin hyllyn lasikuistille heti kun isommat yöpakkaset loppuivat. Kummallakaan käytössä olevalla kuistilla ei ole lämmitystä ja tämän lasikuistin ikkunat ovat yksinkertaiset. Yritän pitää lämmön hyllyssä minimissään 9-10 asteessa. Öiksi peittelen hyllyn huovilla ja laitan hehkulampun palamaan/lämmittämään. Sen verran tehokkaasti olen viime vuosina vaihtanut hehkulamput ledeihin, etten löytynyt jemmasta kuin yhden 15 Watin pienikantaisen hehkulampun, mutta toistaiseksi se on riittänyt.


Telttaan muuttivat keittiöstä myös venähtämään ehtineet lehtikaalit, tavallinen 'Half Tall', punalehtinen 'Scarlet' sekä palmukaali 'Black Magic'. Lehtikaalit laitan kasvihuoneeseen ennen tomaattien aikaa ja myöhemmin kesällä kylvän uutta suoraan avomaalle. Myönnän, että en ole kovin hyvin onnistunut myöskään kaalien kanssa, sillä tuholaiset ovat löytäneet tiensä myös harson alle muutamissa kokeiluissani. Nyt täytyy petrata harson käytön kanssa.

Kuistille siirtyivät myös kähäräpersilja (mikä iti viikossa) ja ruohosipulikylvökset. Pihassa kasvaa ruohosipulituppaita siellä täällä, mutta ajattelin kasvattaa hieman rikatonta jaettavaa uusin istutuksiin. 

Alahyllyllä kasvaa tänään ruukutettuja punatähkiä ja jahka saan sulatettua multapussin tai ostettua uutta, niin laitan myös muutaman sipulinistukkaan varhaiskasvatukseen. Muutama ituinen perunakin odottaa istuttajaansa.


Kuistilta näiden on tietysti tarkoitus jatkaa matkaansa kasvihuoneeseen mahdollisimman pian kun saan sen tyhjennettyä ja siivottua kesäkuntoon. Tarkoitus olisi esikasvattaa siellä kylmänkestäviä kasveja ennen tomaatteja . Säistähän nämä hommat ovat kovin riippuvaisia. Muutama vuorokausi on ollut nyt plusasteita ja vettäkin on tullut kaatamalla. Toivottavasti se on nyt tervemenoa talvi. Peipotkin ovat palanneet pihaan. Toki ruokintapaikalla on näkynyt myös punatulkkuja, mutta sehän ei tarkoita mitään, eihän? Mukavaa viikonloppua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogi ilman kommentteja on kuin puutarha ilman puita. Kiitos kommentistasi ♥