8. helmikuuta 2017

Versoo


Meillä on "uusi" keittiö, mutta kerron siitä lisää myöhemmin, tärkeimmät asiat ensin. Keittiösaarekkeelle on nimittäin alkanut muotoutua mukava pieni sisäviljelmä. 

Hämärä seinänvierus on osoittautunut hyväksi idätyspaikaksi, sillä tuolla saarekkeen seinän puoleisessa päässä tason alla risteilee vesiputki jos toinenkin. Putkistossa virtaava lämmin vesi antaa pieneen Ikean kasvihuoneeseen hyvän alalämmön (26 astetta). 

Maltoin mieleni vaikka tiukkaa teki, ja odotin hyppysissä polttelevien siemenpussien kanssa helmikuun toiseen päivään saakka. Silloin alkoi kuun kierron mukaan hyvä kylvöaika. Uskokoon ken tahtoo, mutta tuolloin kylvämäni tarhaorvokki ja paprika nousivat koukulle 4-5 päivässä. 

Kokeilen kuunkierron seuraamista myös huonekasvien kastelussa. Kastelupäiviä ja kullekin toiminnalle otollisia päiviä lunttaan toistaiseksi Sarin loistavasta puutarhablogista.


Kylvölaatikkoina toimivat tomaatti- ja viinirypälerasiat. Eipä ole viime aikoina tullut ostettua rypäleitä kun jemmasta löytyi vain kaksi kannellista rasiaa. Ostamattomuus johtuu taas siitä, että tieto on lisännyt tuskaa. Jostain lukemastani on jäänyt mielen sopukoihin tieto, että rypäleistä olisi mittailtu epäilyttävän suuria torjunta-aine pitoisuuksia, joten pysykööt jatkossakin lähinnä juhlaherkkuina, elleivät luomuna kaupassa eteen pomppaa.


Kylvömultana käytin tällä kertaa Kekkilan taimimultaa. Seulaa en ole vieläkään saanut aikaiseksi askarrella ja mullan joukossa oli niin isoja kökkäreitä, etten peittänyt kylvöksiä. Vasemman puoleiset ovat keltaisen suippopaprikan ostosiemeniä ja oikeanpuoleiset otin makeasta punaisesta. Itävyys näyttää olevan ilahduttavat 100%.

Itävyys on ainakin 90% myös pienistä oransseista snack-paprikoista ottamissani siemenissä. Maistelin punaisia ja oransseja ja otin siemenet makeimmista. Punaisen pikkupaprikan siemenet uinuvat vielä, mutta heräämistä on nähtävissä niissäkin. Siemenet kuivuivat pöydällä ennen kylvöä muutaman päivän. Saas nähdä minkälaisia ja minkämallisia noista tulee, voihan olla, että tulee ihan erilaisia kuin "emonsa" oli.

Chilin siemenet jäivät ostamatta, mutta niitä meille riittää yksi tai kaksi tainta, joten ostan taimet valmiina.


Yllä on tarhaorvokkivauvoja ja juuri äsken kävin kylvämässä sarviorvokit, mille ei tuolloin löytynyt sopivaa astiaa. Saapa nähdä onko niiden itäminen yhtä nopeaa kuin näiden, vielä on kuitenkin nouseva kuu. Mielessä on myös ollut tehdä pieni koe ja kylvää noita samoja tarhaorvokin siemeniä laskevalla kuulla, niin näkisi paremmin onko ajankohdassa todella jotain taikaa. Hmm..


Pientä välineurheiluakin olen harrastanut ostamalla tuon kuvan oikeassa reunassa näkyvän suihkepullon. Luin sitä kehuttavan ja on se tosiaan parempi kuin vanha pulloni, mikä jumitti ja yski etenkin vinossa ollessaan. Lisäksi tuosta tulee todella hienojakoinen ja pitkään kestävä suihku yhdellä painalluksella. Hieman heppoisen oloinen se kyllä muuten on. Voin suositella, eikä hintakaan ollut muistaakseni kuin noin 7 euroa.

Herneenversoista saa kohta kerätä ensimmäisen sadon ja tänään laitoin vanhoja härkäpapujakin itämään, niin ei lopu vihreät kesken ennenkuin pihalta saa vuohenputkea sun muuta smoothie -ainesta. Tällä kertää päätän näihin tunnelmiin, mukavaa helmikuun jatkoa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogi ilman kommentteja on kuin puutarha ilman puita. Kiitos kommentistasi ♥