2. tammikuuta 2018

Hyvää uutta vuotta 2018


Myötätuulta ja onnistumisia vuodelle 2018


Hyvää uutta vuotta myös täältä blogin puolelta! Kuvissa on liian myöhään istuttamani amarylliksen sipuli, mikä ehti kuin ehtikin jouluksi kukkaan. Ja yhteen varteen tuli jopa 8 kukkaa. Napsin amarylliksista yleensä aina heteet pois roskaamasta, mutta en tiedä onko sillä isompaa vaikutusta kukinnan kestoon, yksi kukka kesti päivän tai kaksi. 

Lajiketta en tiedä, sillä pakkauspahvi on mystisesti kadonnut. Yleensä olen varotoimenpiteenä ottanut pakkauksesta istuttaessani kuvan, mutta nyt ei löydy kuvaa, eikä pakkausta. Nopea kuukkelointi paljasti, että lajike voisi olla olla 'Evergreen', mutta varma en tästä tietenkään ole. Toivottavasti tuo pahvinpala vielä lennähtää jostain esiin, niin saan asiaan varmuuden. 

Toisaalta arveluttaa koko kasvin kohtalo, sillä vaihtaessani sitä ensimmäisestä (liian kevyestä jalallisesta korista) istutusastiasta tuohon painavampaan saviruukkuun huomasin, että kaikki sen juuret olivat ihan ruskeita ja lyttyisiä eikä uusia meheviä juurikaan ollut. Sipulikin tuntui pehmeältä, oli sitä kyllä jo ostaessani. Mikä avuksi? Miten se jaksaa kerätä vararavintoa, ellei ole juuria? Kaivanko sipulin ylös ja laitan juurrutuslasiin, kun se on nuo vartensa nahistuttanut? Ja istutan uudestaan multaan jos juuria ilmestyy? Kaikki vinkit otetaan kiitollisena vastaan.

Amarylliksiä ostin tänä vuonna (ruokakaupasta) jo marraskuussa, vaiko peräti lokakuussa, kun näin kirjavia vaaleanpunaisen sävyjä kukissa. Leikkasin kukkavanat nuppuisina maljakkoon ja säilytin kylmällä kuistilla, kunnes tein niistä kimpun. Tuntuu, että kukkien kesto on maljakossa pidempi kuin sipulissa kiinni kasvaessaan. Nämä kivat kaksiväriset ajattelin istuttaa parvekelaatikkoon kasvamaan ja vielä vaikka autotalliin kevättä odottamaan, jos eivät kuistilla tarkene.


Vielä upeampia amarylliksiä näinkin sitten Floristimestari Kirsi Saarenpään kukkakaupassa, missä sain olla sesonkiapuna. Voi pojat, noita melkein metrisiä, paksuvartisia komistuksia. Ja väritkin niin intensiivisiä. Tuollaisen vartta kimppua varten katkaistessa tunsi hetkellisesti olevansa melkein viidakossa. Joulukuu kukkakaupassa oli mahtava kokemus! Tästä innostuneena mielessä myllertää taas ajatus lisäopinnoista, mutta niistä lisää mikäli ne joskus konkretisoituvat. Vielä kerran toivottelen sinulle hyvää alkanutta vuotta, olkoon se kukkaisaa ja rehevää, tai vaihtoehtoisesti luovaa ja inspiroivaa mikäli olet enemmän käsityöihmisiä. Toivottavasti myös tuleva kasvukausi on edellistä hieman suotuisampi niin koti- kuin ammattipuutarhureille.

3 kommenttia:

 1. Hyvää uutta vuotta myös sinulle! Upea amaryllis -erikoisuus, ihana väri! Oli varmaan upea kokemus nähdä kukkakaupan joulusesonki.
  Itsellänikin haaveissa olisi vielä jatko-opinnot kukkasidonnassa. Kokemäen opinto tarjontaa olen useasti katsellut... Tsemppiä, jos vielä innostut opintojen ääreen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari ☺ kenties vielä joskus näemme Kokemäellä?

   Poista
 2. Oman muistin tueksi, että vihreänvalkoisen amarylliksen lajike on tosiaan Evergreen. Poikkesin Terrassa ja siellä oli euron laarissa muutama amaryllispussi. Tietysti en voinut ihan tyhjin käsin tuota(kaan) laaria sivuttaa, vaan nyt minulla on kasvamassa sekä pussillinen tasetteja että punainen "miniamaryllis" 'Miniature Scarlet Baby'

  VastaaPoista

Blogi ilman kommentteja on kuin puutarha ilman puita. Kiitos kommentistasi ♥