9. huhtikuuta 2017

Terveisiä puutarhamessuilta, osa 1

Terveisiä Nordiska Trädgårdar messuilta Tukholmasta. Messureissulla olin puutarhurikoulusta tutuksi tulleiden ystävien kanssa.


Matkaan lähdettiin Turusta keskiviikon iltalaivalla ja aurinkoinen Tukholma tervehti meitä torstaiaamuna.


Satamassa jätimme laivarepun säilytykseen ja hyppäsimme tyhjän laukun kanssa bussiin ja ajoimme keskusasemalle. Siitä köpöttelimme ihanaan Vete-Katten kahvilaan. Matkalla bongasimme muuten Puutarhakeskiviikon Tareqin hyppäämässä taksiin.Vete-Kattenin herkkuvalikoima oli melkoinen ja hyllystä löytyi myös erikoisruokavalioille sopivia vaihtoehtoja. Kahvilan ja leipämyymälän miljöö oli mitä upein, mutta jostain syystä ei tullut napattua enempää kuvia. Kannattaa poiketa, mikäli jos kahvila ei ole sinulle aikaisemmin tuttu.


Vatsat täynnä palasimme takaisin asemalle ja hyppäsimme paikallisjunaan. Junassa katselimme puistoja ja totesimme, ettei kevät näyttänyt olevan kovin montaa päivää edellä Suomen keväästä. Omassa pihassakin scillat ovat nimittäin jo nupulla.


Messuliput olimme ostaneet ennakkoon. Jätimme takit narikkaan ja sitten suuntasimme kohti C-hallia. Aikapulan takia B-halli parvekekilpailutöineen jäi meiltä kokonaan harmillisesti katsastamatta.


Heti messuhalliin päästyämme alkoivat kädet täyttyä pikku pusseista ja kännykällä kuvaaminen oli ajoittain hieman hankalaa. Jälkiviisaana ajattelen, että messuista olisi saanut vielä enemmän irti, jos olisi voinut jakaa käynnin kahdelle päivälle. Ensimmäisenä tekisi ostokset ja toisena tutustuisi paikkoihin paremmin (ja tekisi lisää ostoksia 😉). Tai toisinpäin.


Järjestelmäkameran ottamisen kanssa olin kahden vaiheilla. Olisi kannattanut ottaa, sillä hallin valaistus ei oikein riittänyt heikolle kännykkäkameralle. Eikä ruuhkassa oikein ehtinyt muutenkaan tarkastella kuvien onnistumista (varsinkin kun siihen tarvitsee lukulasit).

Kaikki nämä kuvat on siis napsittu peruskännykällä ja tarkennukset eivät aina osuneet kohdilleen, mutta toivottavasti näistäkin hieman messutunnelmaa välittyy. Tämän siemenkaupan kohdalla ainakin sai hieraista silmiään, kun katsoi myyntihyllyn pituutta.Metallisia koristeita, kastelukannuja ja istutusastioita oli tarjolla suhteellisen paljon. Tällaisen rautapalloamppelin kotiutin myös itselleni. 

Eräällä puutarhayhdistyksen osastolla jäimme ihmettelemään matokompostia ja esittelijä tuli juttelemaan kanssamme suomeksi ja kertoi miten on tätä nimenomaisen kompostin tehnyt. Komposti oli laitettu alulle viime syksynä. Alimmaiseksi hän oli rutistellut sanomalehtitolloja ja niiden päälle oli laittanut kerroksen pihakompostista kerättyä multaa lieroineen. Kompostiin laitettavat jätteet paloitellaan ja haudataan multaan. Tähän kannattaa laittaa vain kasviperäistä jätettä. Nuuhkimme kompostia, eikä se tosiaan haissut miltään. Tätäkin sietää harkinta, vaikkapa vaihtoehdoksi bokashille. Bokashirouhetta olisin ostanut, mutta en nähnyt kuin EM-liuosta ja sitäkin vain yhdellä näytteilleasettajalla, minkä ständin edessä oli melkoinen ruuhka.Komposteista kylpyyn. Näitä yhdenhengen kevyitä soikkoja oli myynnissä parissakin paikassa. Omasta mielestä hinta on kyllä hieman liian kova muovisoikolle. Muuten tuollaista voisi hellepäivän paljuksi vaikka harkitakin.

Kylpytynnyreitä en nähnyt, mutta isoja porealtaita kylläkin. Pienempiä puutynnyreitä näkyi, mutta ne oli tarkoitettu lähinnä pienten vesiaiheiden tekoon. Kenties kylpytynnyrit olivat siellä B-hallissa, mikä meiltä jäi näkemättä, tai sitten ne eivät ole Ruotsissa yhtä suosittuja kuin meillä Suomessa.Risukoristeita en myöskään nähnyt, mutta pajua näkyi ainakin tällä yhdellä näytteilleasettajalla olevan paljonkin. Oli sermiä ja erilaisia punottuja puita.

Materiaalit olivat enimmäkseen mukavan rouheita, trukkilavoja, vanhoja puulaatikoita, betonia, ruosteista rautaa ja kulahtanutta peltiä. Näistä ja raikkaista kasveista tuli vastustamattomia yhdistelmiä.Myös suomalaisia näytteilleasettajia oli paikalla, tässä Blomqvistin taimiston jaloverso- ja ymppärystarvikevalikoimaa. Perusrunkojakin oli tietysti myös tarjolla.

Nämä rautakalusteet viehättivät myös ja mietimme, että tuollainen sydän olisi hieno häälahjaksi tai tupaantuliaisiin.


Lopetetaan reissukertomuksen ensimmäinen osa yläparvelta napattuihin yleiskuviin C-hallista ja jatketaan toisella kerralla. Hyvää alkavaa viikkoa kaikille!2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä upeasta kuvareissusta Tukholman messuille. Sielläkin näytti olevan vaikka kuinka ja paljon katseltavaa. Seuraavaa osaa odotellessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli siellä ja tosiaan se toinen halli jäi vielä kokonaan näkemättä. Katselimme ovelta, että siellä on vaan koneita ja rakennusjuttuja, mutta parvekekilpailun "työt" ja ideat olisivat myös olleet siellä.

      Poista

Blogi ilman kommentteja on kuin puutarha ilman puita. Kiitos kommentistasi ♥