7. helmikuuta 2018

Valoa kasveille


Valon määrä ulkona lisääntyy päivä päivältä, mutta valitettavasti se ei vielä näy huonekasvien kunnossa. Olen huolestuneena katsellut kasvejani ja viritellyt lisävaloa sinne tänne. Kovin rumia (lue: niitä lilansävyisiä kasvivaloja) ratkaisuja ei esteettinen silmäni täällä asuintiloissa siedä, mutta jotain valoa sentään löytyy oikeiden kasvivalojen ja hämyisten tunnelmavalojen välistäkin.

Yläkuvassa on Kontista ostamani kasvivalaisin, missä oli aikaisemmin tavallinen, lämminsävyinen 5 watin led-lamppu ja komuutin päällä majaili iso viirivehka. Viime kesänä lamppua ei kuitenkaan juurikaan tullut napsauteltua päälle, kun oli muka muutenkin niin valoisaa. En ajatellut, että tuossa on yksi talon pimeimmistä nurkista, vaikka vieressä onkin koilliseen katsova, mutta kuistin varjoon jäävä ikkuna. Syksyn tullessa ystävältä saamani vanha viirivehka alkoi oudosti lakastua ja pelkäsin menettäväni sen. Suurin osa siitä menikin uudelleen istutuksessa kompostiin, mutta muutaman tupsun sain pelastettua.

Pelastusoperaation lisäksi vaihdoin lämminsävyisen led-lampun tehokkaampaan 8,5 Watin Airamin päivänvaloled -lamppuun, minkä värilämpötila on kasveille paremmin sopiva (6500K). Jossain vaiheessa viirivehka sai loppusyksyn viherkasvialesta pari kaveria, kastanjasutipuun (Pachira aquatica) ja varjoviikunan (Ficus ginseng), joiden iloitsin tekevän uutta lehteä ja versoa joulukuun hämärissä. Onnistunut lampunvaihto siis. 

Päivänvalolampun hinta on noin 8 euroa. Vielä täytyisi löytää edullisia ajastimia, mitkä eivät olisi niin massiivisia mötiköitä, kuin ne ulos tarkoitetut, niin voisi kenties välttää viime syksyn kaltaiset ongelmat.


Kodinhoitohuoneen nurkasta on tullut ei-niin-kovin-nätti selviämisasema useammallekin kasville. Olen ihmetellyt miten huonoon kuntoon esimerkiksi helppona huonekasveina pidetyt rönsyliljatkin ovat menneet. Jopa tuo millä on pieni lamppukin yläpuolellaan. Muutaman kirjavan rönsyliljan olen joutunut heittämään kompostiin, eikä tuo vihreäkään hyvältä näytä. Liekö sitten liikakastelua vai kuivuutta, vai pelkkä valo-ongelma? Tuossa voi kyllä olla myös vetoa.

Yhden henkitoreissaan olevan rönsyliljan vaihdoin eilen uuteen multaan ja totesin, että ohut muoviruukku oli halkeamispisteessä juurista. Sisimmäiset juuret olivat tosin kuolleita, mutta todella isoja muhkuroita ruukusta löytyi verrattuna mullan päällä näkyvään muutaman lehden tupsuun. Toivottavasti juurten voima riittää tekemään uusia tupsuja, nyt kun juurilla on uutta, ravinteikasta multaakin.


Tämä kodinhoitohuoneen ikkuna suuntaa luoteeseen, mutta on silti kasveille aika hyvä, koska sen alla ei ole vesipatteria, kuten kaikkien muiden ikkunoidemme alla on. Tässä on siis selvästi viileämpää ja suihkun läheisyydestä johtuen varmaan kosteampaakin. 

Lisävalona on Clas ohlsonin kasvilamppu. Se ei ole väriltään ihan niin häijyn punaisenliila kuin esimerkiksi ne Airamin pikkukantaiset kiemuraiset kasvilamput. Toki ulkoapäin katsottuna huone kyllä hehkuu melko jännän värisenä, ja mieskin on alkanut vähän miettimään koska poliisiauto mahtaa kurvata pihaan. Hieman alemmaksi tuota täytyisi laskea, heti kun saan siirrettyä tuon villipelargonin toisaalle.

Westerlundikin meinaa kaatuilla, mutta en uskalla leikata sitä ihan vielä, loppukuusta voisi ehkä jo harkita. Tässä kulmauksessa sain ennen joulua kaksi perhosorkideaa tekemään uudet kukkavanat ja siirsin ne sitten innoissani olohuoneeseen. Vanat kasvoivat ja sitten tuli joulu, ja se senkki minkä päällä orkideat majailivat, siirtyi pimeään nurkkaan ja sen viereen tuli joulukuusi. Vieläkään en tiedä kumpi oli pahempi juttu, pimeys vai se joulukuusi. Vuodenvaihteen tienoilla orkideoita koskiessani, kumpikin pudotti kaikki lehtensä. Noin vaan ja siis kaikki. Vanatkin olivat nahistuneet. Se niistä.

Kodinhoitohuoneen toisessa päässä lojuu tilapäisesti vanhan keittiön yläkaappi, minkä päälle viritin kirjoituspöytälampun valaisemaan kuistilta pakkasen takia evakkoon siirrettyjä pelargoneja. Valitettavasti tein toimenpiteen ilmeisesti hitusen liian myöhään ja menetin sekä Bornholmin että Mrs. Pollockin. Tässä on lamppuna valkoinen 5 watin ledi (4000K).


Salissa (mikä on siis olohuoneemme, mutta käytän siitä vanhaa pohjapiirrustuksessa olevaa nimeä) on kaksi ikkunaa, mutta kasvien kannalta todella pimeää, kun sohvat on sijoitettu ikkunoiden eteen ja kasvit on ripoteltu nurkkiin. Ikkunoiden välisessä nurkassa kasvaa lyyraviikuna (Ficus lyrata). Muutamia lehtiä on alhaalta pudonnut, mutta toisaalta en ole kovin huolissani kun uusiakin on tullut. Tämäkin koristevalaisin sai nyt tehokkaamman ja valkoista valoa tuottavan ledin, tehottomamman lämpimän valkoisen lampun tilalle. Lisäksi samassa läjässä oli kaksi muutakin kasvia, mitkä nyt siirtyivät toisaalle. Tässä lampussa on ollut ajastin ja sen ansiosta kasvi on selvästi paremmassa kunnossa. Kohta tämä pääsee lisäksi muuttamaan hieman isompaan ruukkuun.


Salin toinenkin nurkka sai lisää valoa. Ostin Clas ohlsonilta tällaisen setin ja siihen normaalin, mutta tehokkaan led-lampun. Tehoa lampussa on 9,5W ja sen lämpötila on 4000K.


Päädyin seinäkiinnitykseen siksi, että rakas mieheni ei halua tehdä salin kattoon lisää reikiä. Suunnittelin aluksi laittavani seinään tavallisen amppelikannakkeen, mutta clasulla sattui olemaan kivannäköisiä seinäkiinnikkeitä ja siihen sävyiltään sopivia lampunkannakkeita. Mallilampuissa oli toki hyvännäköiset hämärät erikoislamput, mutta niistä ei kasveille hyötyä olisi.

Kokonaisuus hakee vielä muotoaan. Hirsiseinän kirjava kultaköynnös on tuossa selvinnyt useamman vuoden ilman valoakin, joten mielenkiinnolla odotan riehaantuuko se nyt kasvamaan. Peikonlehden sain pistokkaana koulukaverilta ja tuon kiinanruusun ostin viime talvena pienenä alkuna kirpputorilta kahdella eurolla. Silloin oli 15 astetta pakkasta ja minulla vain autossa joku mainoslehtinen, mihin tuota yritin kääräistä. Poikkesin paluumatkalla vielä ruokakaupassa eli takuuvarmasti tuo sai kylmää, mutta hyvin tuo tuntuu hengissä olevan, eikä aikanaan vielä ole saanut mitään kirvainvaasiota niskaansa. Toivoisin tuon kasvavan isoksi ja puumaiseksi, niin että saisin sen lattialle tuon kaapin viereen. Mielenkiinnolla odotan myös kukkien väriä.


Lattialla korissa majaileva pitkälehtiviikuna (Ficus binnendijkii) on majaillut meillä viime kesästä ja aikaisemmin se oli lyyraviikunan kanssa ahtaasti samalla pienellä pöydällä. Hieman pienihän tuo vielä on lattialle sijoitettaavaksi on, mutta toivottavasti lisääntyvä luonnonvalo tekee tehtävänsä ja kasvi ottaa kohta kasvupyrähdyksen.

Kaapin päällä majailee myös hieman heikkokuntoinen unelma (Asparagus setaceus), mille vaihdoin eilen pienellä riskillä jo isomman ruukun ja uutta multaa. Seinälle, vanhaan kirpputorilta löytyneeseen rottinkikehikkoon pääsi uusin kasviostokseni herttaköynnösvehka (Philodendron Philodendron 'Brasil'), mikä tarvitsee vielä hieman sopivamman kokoisen suojaruukun.

Nyt kun sisäkasvien valot ovat kohdillaan ja luonnonvaloakin alkaa olla enemmän, voi pikku hiljaa alkaa miettimään taimikasvatusta ja sen valaisemista. Viime vuonna mentiin tällä tyylillä. Valoisaa helmikuun jatkoa!

2 kommenttia:

  1. Mukavaa vihreyttä teillä :) On nuo kasvilamput tosi näppäriä. Meillä kasvilampun alla chilin ja orvokin taimet paistattelevat päivää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Orvokinsiemenet täytyisi kyllä pikimiten saada jo multaan. Chiliä en taida tänä vuonna laittaa, viime vuonna niihin ja aikaisiin kurkkuihin iski ripsiäisinvaasio. Liekö tullut kaupan yrtistä vai leikkokukista?

      Poista

Blogi ilman kommentteja on kuin puutarha ilman puita. Kiitos kommentistasi ♥